Het evenwicht vinden tussen acceptatie en verandering

Hoger Bewustzijn

Geef mij de kalmte,

dingen te aanvaarden,

die ik niet kan veranderen

De moed,\

dingen te veranderen,

die ik kan veranderen

en de wijsheid,

het ene van het andere te onderscheiden

Acceptatie is een veelgebruikt woord. En één van de moeilijkste waarden om te leven. Het begint met acceptatie van jezelf. Van wie je werkelijk bent. Dat is wat anders dan de patronen en rollen die je bent gaan spelen om geaccepteerd te worden door de ander. Hetgeen al begint in de vroege kindertijd.

Zelfs een baby voelt al aan wat werkt om aandacht te krijgen. Stil zijn of juist veel kabaal maken, opstandig of juist meegaand.

Het opgroeiend kind voelt haarfijn aan wat werkt bij de ouders en meer en meer ontstaan er rolpatronen.

De helper, de vredesstichter, de clown, de bemiddelaar, de slimmerik, de terugtrekker, haantje de voorste.

Alles om aandacht te krijgen en geaccepteerd te worden.

 

Wat ik erg veel zie in mijn praktijk is dat juist hooggevoelige mensen, die als kind niet gezien en gewaardeerd zijn in hun gevoeligheid als overleving in hun hoofd schieten. en alles beginnen op te lossen via het verstand. Dat geeft uiteindelijk veel stress omdat het niet is wie je bent.


Het is mogelijk dit te veranderen door het breken met beperkende banden, rollen en patronen, die niet wezenlijk van jou zijn. Die jou in de weg staan je volledig potentieel te leven.

Dit kan o.a. met verbrekingsrituelen, die ik toepas in individuele en groepssessies via de krachtige visualisatie methodiek van Phyllis Krystal. Zo mooi om te zien als er een transformatie mag plaatsvinden, die iemand authentieker maakt.


De keuze om in oude situaties of overtuigingen te blijven of om een nieuwe weg in te slaan vraagt moed. Soms vraagt het om in de situatie te blijven en deze te vernieuwde blik te bekijken en te accepteren. Soms vraagt het een krachtige keuze voorbij angst om een nieuwe weg in te slaan.

Het thema van de volgende Yoga Intensive op 16 mei in Zierikzee heb ik hieraan gewijdt:

"Vindt de balans tussen acceptatie en verandering".


Ook in het inspiratie weekend "Doorbraak naar Liefde" 13 en 14 juni zal hier aandacht voor zijn. Door acceptatie van wie je werkelijk bent en te veranderen wat niet meer klopt kun je bij liefde komen.


Ik ben heel benieuwd wat jij meer mag accepteren in jezelf of je situatie of wat jij juist zou willen veranderen in je leven?

Schrijf dit in het commentarenveld hieronder. Jouw vraag, antwoord of inzicht kan ook heel waardevol zijn voor een ander!!!
 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Klik op het logo om je in te schrijven en ontvang een gratis ontspanningsoefening